Estado

MÈTODE ESSOP. TEATRE A L’AULA.

JOC DRAMÀTIC I EXPRESSIÓ 

Amb am-art estem desenvolupant una proposta d’intervenció pedagògica i artística destinada a infants de segon cicle d’Infantil

Tenim com a objectiu principal el desenvolupament de les capacitats comunicatives, expressives, cognitives, creatives i socials dels infants. Volem que el desenvolupament de totes aquestes competències s’esdevingui de forma significativa i ho fem a través de la sensibilització artística, el joc dramàtic, el teatre gestual, la música i els contes com a fil conductor. Ara creiem que és moment de donar-li un espai documentat per poder ser elaborat per altres mestres i educadors infantils. Volem treballar en escoles que ens permetin desenvolupar el nostre projecte.

LA CONSTRUCCIÓ DE LA INTEL.LIGÈNCIA A TRAVÈS DE LA CREATIVITAT

Howard Gardner va definir la intel.ligència com “la capacitat de resoldre problemes o de crear productes que siguin valuosos en una o més cultures” . Va ser una idea novedosa perque cambiava radicalment la idea que es tenia de la Intel.ligència com una cosa inamovible que es tenia o no es tenia. Al definir-la com a capacitat, obre la porta als educadors ja que es pot desenvolupar mitjançant experiències viscudes, l’entorn i l’educació rebuda.  Les seves investigacions van portar a Gardner a concloure que tots els éssers humans tenen vuit intel.ligències en més o menys grau: Intel.ligència musical, corporal-kinésica, lingüística, matemàtica, espacial,interpersonal, intrapersonal, naturalista. Recentment ha afegit la intel.legència espiritual.

FullSizeRenderEntenem la creativitat com un procés bàsic i necessariper a la construcció de la intel.ligència (tenint en compte a Gardner) i el desenvolupament neuronal del nen. És necessari que el nen visqui procesos sensorials i creatius des de la primera infancia que serán les bases cognitives sòlides per el seu aprenentatge present i futur. Amb el Mètode d’Essop, a més d’aprendre un idioma, tindrà l’oportunitat de desenvolupar de manera autónoma elcreixement de la personalitat, el reconeixement del propi jo, l’autoestima i la canalització de les emocions així com la identificació de les emocions dels altres.

Hem de donar l‘oportunitat al nen a explorar la seva habilitat creativa amb fluïdesa, donant-li un espai on s’esdevinguin procesos d’aprenentatge, exploració i expressió sense prejudicis ni objectius establerts que limitin les seves capacitats i aptitud. Amb aquest mètode, treballem totes lesIntel.ligències Múltiples a la vegada que parlem de valors i de competencia global.

PROGRAMA PROJECTE DE FAULES

A través del projecte de faules fem una adaptació a les dinàmiques teatrals i al llenguatge escènic del pedagog Jaques Lecoq. El mestre Lecoq parlava d’un fons poètic comú. Aquest es tracta d’una dimensió abstracta feta d’espais, llums, colors, matèries i sons que es troben en cada un de nosaltres (Lecoq, 2008). Els nens tenen la seva propia dimensió artística, la seva particular relació amb la emoció i una concepció singular sobre el mon animal, l’animisme, elselements naturals i els colors. El joc simbòlic és un estat present i constant en el segon cicle d’educació infantil i primer cicle de primària. El joc és la manera que té el nen d’aprendre i d’apropar-se als seus interessos. Treballar contes i faules és la manera més directa i propera d’aplicar el joc dramàtic i l’expressivitat en l’aprenentatge del nen.

LA FORMACIÓ DEL MESTRE

Per posar-ho en pràctica recomanem que el mestre/educador tingui una formació de conceptes bàsics teatrals i pedagògics per tal de donar més qualitat i sentit al procés d’ensenyament-aprenentatge. Al projecte d’investigació del que parteix el Mètode d’Essop destinem un espai específic per a la formació del mestre. Una proposta de base técnica teatral que ajudarà al mestre a donar un salt qualitatiu en les seves propostes professionals. Si ho sol.liciteu i és del vostre interés, podem fer una proposta per un curs de formació adreçat a mestres i educadors que donarà més pes a la nostra proposta metodológica.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s